Çfarë duhet të konsideroni kur zgjidhni një qen për familjen tuaj

Çfarë duhet të konsideroni kur zgjidhni një qen për familjen tuaj

Për shkak se nuk ka racë qensh "një madhësi që i përshtatet të gjithëve", duhet të zgjidhni me kujdes. Ju mund të zgjidhni qenin e duhur për familjen tuaj duke mësuar në lidhje me temperamentet, përmasat, kërkesat e kujdesit dhe kërkesat për ushtrime të racave të ndryshme.

Kur futni një qen të ri në shtëpinë tuaj, ka shumë gjëra për të menduar. Përpara se të merrni një vendim përfundimtar, si një pronar i përgjegjshëm i kafshëve shtëpiake, duhet të merrni parasysh të gjitha opsionet dhe variablat tuaja: kostoja, madhësia, temperamenti, jetëgjatësia dhe pamja janë të gjithë faktorë që duhen marrë parasysh.

Vendi ku qeni juaj merr ushqimin e tij ose të saj është një zgjedhje tjetër vendimtare. Edhe pse "qeni në dritare" në dyqanet e kafshëve mund të jetë i lezetshëm, ka të ngjarë që ai të vijë nga një mulli këlyshësh, i cili mund të ketë kushte josanitare mbarështimi dhe një gjasë më të lartë që qeni të ketë probleme shëndetësore afatgjata.
Këtu janë disa faktorë nga ekipi ynë në MerrJep.com që duhet t'i merrni parasysh përpara se të zgjidhni qenin tuaj të familjes.

Cila madhësi qeni është më e mira për ju dhe shtëpinë tuaj? 

Në rastin e qenve, madhësia ka rëndësi. Kafsha e re e familjes suaj duhet të jetë një "përshtatje" e mirë. Çfarë madhësie është banesa juaj? A jetoni në një hapësirë ​​të vogël ku shtrati juaj mezi përshtatet, apo një qen i madh do të ketë hapësirë ​​të mjaftueshme për të bredhur gjatë ditës dhe për të fjetur? Një qen i vogël ose i mesëm mund të preferohet nëse shtëpia juaj ka hapësirë ​​të kufizuar.
Mendoni për hapësirën e gjelbër. A keni një oborr të madh, të mbyllur ose një copë bari sa një pullë postare? A banoni në një ndërtesë të lartë pa bar? Ndërsa disa raca kënaqen me vizita sporadike në natyrë, të tjerat janë shumë aktive dhe preferojnë oborre të mëdha. Pavarësisht, duke qenë se çdo qen ka nevojë të urinojë, ju do të dëshironi një hapësirë ​​të përshtatshme të gjelbër ku mund të ecni dhe të ushtroni kafshën tuaj.

Personaliteti

Ashtu si ne, qentë kanë një gamë të gjerë personalitetesh që ndikohen nga përvojat e tyre të hershme dhe gjenetika. Mendoni nëse një person i dashur, i shoqërueshëm, optimist, shpirtëror, i pavarur, i përkushtuar, lozonjar, besnik, i bindur, i butë, i qetë, inteligjent, mbrojtës, i guximshëm, vigjilent, kurioz dhe i mirë me kafshët e tjera shtëpiake është më i rëndësishëm për ju.

Merrni parasysh racën e qenit në fjalë për të marrë një ide se si mund të jetë të jetosh me atë racë. Për shembull, qentë e bagëtive njihen si inteligjentë, të lehtë për t'u trajnuar dhe shoqërues të shkëlqyeshëm, megjithatë, ata kërkojnë shumë stimulim mendor dhe fizik.

Terrierët priren të jenë të guximshëm, energjikë dhe të etur për të eksploruar, por mund të jenë edhe kokëfortë; dhe pavarësisht natyrës së tyre të dashur dhe të shoqërueshëm, qentë e vegjël mund të jenë veçanërisht të prirur për t'u ndjerë në ankth kur lihen vetëm.

Drejtohuni nga anëtarët e stafit në strehë, të cilët janë të njohur me personalitetin e veçantë të qenit, dhe nëse blini nga një mbarështues, sigurohuni që të takoni prindërit e qenit.

Ushtrimet ditore

Përpara se të mendoni për një qen, sigurohuni që të mund të bëni të paktën një, mundësisht më shumë, shëtitje ditore. Të gjithë qentë duhet të ushtrohen çdo ditë. Përtej kësaj, nevojat specifike të një qeni për ushtrime ndryshojnë në varësi të racës së tyre dhe nivelit të energjisë, prandaj sigurohuni që të mund t'i përmbushni këto nevoja.
Disa qen janë shumë aktivë dhe kërkojnë ushtrime pa zinxhir përveç shëtitjeve të përditshme; të tjerët mjaftohen me shëtitjet e përditshme dhe një lojë; dhe të tjerëve u pëlqen të rrinë në mes të daljeve. Border Collies dhe Kelpies janë shembuj të qenve me shumë energji, ndërsa maltezi dhe Shih-tzus kanë më pak energji.

A jeni gati të paguani çmimin?

Qentë nuk mund të jenë të lirë. Ka një çmim për të paguar, pavarësisht nëse adoptoni apo blini. 
Mendoni se sa kushton të kesh një qen. Kostoja fillestare e një qeni, pavarësisht nëse vjen nga një mbarështues, shpëtim, ose strehë, është zakonisht e papërfillshme në krahasim me koston e mbajtjes së një qeni të shëndetshëm gjatë gjithë jetës së tij.

Kujdesi dentar, imunizimet, kontrolli i parazitëve, sterilizimi/sterilizimi dhe procedurat e tjera mjekësore kushtojnë para, por përgatituni për çdo gjë që mund të shkojë keq.

Të ushqyerit e një qeni do të kushtojë ndryshe në varësi të madhësisë, moshës dhe shëndetit të tij. Është mirë nëse qeni juaj ushqehet mirë me ushqimin e rregullt të kafshëve shtëpiake! Por ka gjithmonë mundësi që ai të ketë nevojë për një dietë të veçantë, më të shtrenjtë, sepse ai ka alergji ushqimore ose probleme të tjera shëndetësore si sëmundje të zemrës ose veshkave.
Përveç kësaj, ju duhet të buxhetoni për kostot shtesë të kujdesit, trajnimit dhe hipjes në rast se këto shërbime kërkohen.

Kujdesi për qentë që kërkojnë prerje flokësh si qimedredhura, havaneze, malteze dhe shumë të tjerë duhet të përfshihet në buxhet dhe duhet të kryhet çdo tre deri në gjashtë javë.

Madhësia

Madhësia e qenit është konsiderata tjetër e zakonshme kur zgjidhni një racë. Natyrisht, racat më të mëdha si Danët e Madhe, Barinjtë gjermanë dhe Retrievers, ndër të tjera, kanë nevojë për më shumë hapësirë ​​për ushtrime brenda dhe jashtë shtëpisë.
Racat më të vogla të qenve si Chihuahuas, Malteze dhe Toy Poodles janë më të përshtatshme për apartamente, objekte të kujdesit për të moshuarit dhe shtëpi të lëvizshme. Megjithatë, pronarët e mundshëm duhet të kenë parasysh se një racë më e vogël nuk kërkon domosdoshmërisht më pak vëmendje ose një prirje më të butë.

Kërkesat për kujdesin e kafshëve shtëpiake

Kujdesi për kafshët shtëpiake është një komponent thelbësor i kujdesit shëndetësor. Parandalon matjet, heq papastërtitë, mbeturinat dhe qimet e lira nga palltot e tyre, bën të mundur kontrollin për gunga ose parazitë si pleshtat dhe rriqrat dhe i mban veshjet me shkëlqim.
Një qen me flokë të shkurtër është zgjidhja më e mirë nëse nuk mund ta rregulloni qenin tuaj më shumë se një herë në javë. Qentë me flokë të mesëm ose të gjatë ose ata që derdhin shumë duhet të krehen çdo ditë.

Jetëgjatësia

Ndërsa disa raca jetojnë vetëm për shtatë vjet, të tjerat dihet se jetojnë për më shumë se 18 vjet. Mbani në mend se ju jeni kujdestari i qenit dhe se ai do të kërkojë kujdes të përditshëm gjatë gjithë jetës së tij.
Kur blini një qen, mendoni se për sa kohë ai do të jetë pjesë e familjes suaj. Ditët e fundit të jetës së një qeni janë më të vështirat për pronarët e qenve.
Për më tepër, mbani në mend se mosha aktuale e kafshëve të shpëtimit mund të mos dihet, duke e bërë pak më sfiduese të vlerësoni se sa kohë do të mund të kaloni me to.

Temperamenti

Merrni parasysh konotacionet negative që lidhen me racat e veçanta apo edhe "pamjen" e qenit tuaj. Kur shohin një Bari Gjerman, shumë njerëz mund të mendojnë se do t'i sulmojë. Kjo nuk është në të vërtetë situata me Toy Poodles ose një Retriever Brilliant.
Jo çdo qen sillet si Lassie apo Cujo. Edhe nëse nuk ju interesojnë këto gjëra, është e rëndësishme të dini se si kafsha juaj shkon mirë me njerëzit e tjerë. Skenari ideal do të ishte ta çoni familjen tuaj në një strehë ose mbarështues për të takuar anëtarin tuaj të mundshëm të familjes dhe për t'u siguruar që temperamenti i tyre të jetë në përputhje me stilin tuaj të jetesës përpara se t'i sillni në shtëpi.

Kërkesat e anëtarëve të familjes

Para se të zgjedhë një racë qeni, një familje duhet të marrë parasysh kërkesat e anëtarëve të saj njerëzorë. Qentë e vegjël, të cilët mund t'i perceptojnë si lodra dhe mund t'i dëmtojnë aksidentalisht, nuk janë shoqërues të mirë për fëmijët e vegjël.
Disa raca qensh janë tepër besnikë ose mbrojtës, kështu që nuk do t'ia dalin mirë në një familje që kalon shumë kohë duke u shoqëruar. Qeni do të frikësohej dhe stresohej nga ndërhyrjet e vazhdueshme të të huajve.

Konsideroni racat hipoallergjike të qenve si qen qimedredhur, Shih Tzu ose maltez nëse anëtarët e familjes suaj janë alergjikë ndaj kafshëve. Edhe pse nuk ekziston diçka e tillë si një qen pa alergji, disa raca derdhen më pak dhe mund të jenë më të përshtatshme për ata që vuajnë nga alergjia.

Kur zgjidhni një racë qeni, merrni parasysh kërkesat e anëtarëve të tjerë të familjes njerëzore për të siguruar që të gjithë të mund të shijojnë shoqërinë dhe dashurinë e një kafshe shtëpiake besnike që është ideale për të gjithë familjen.

Familjet duhet të mendojnë gjithashtu për atë që do t'u nevojitet në të ardhmen: Shumica e racave të qenve jetojnë për të paktën dhjetë vjet, dhe megjithëse kafsha mund të mos jetë pranë fëmijëve të vegjël kur është një qenush, ata mund të jetojnë në të ardhmen.

Kur keni gjetur atë qen të veçantë, nevojat e të cilit mund të plotësohen brenda stilit të jetesës së familjes suaj, adoptimi i një qeni është një përvojë e gëzueshme. Ju duhet ta çoni kafshën tuaj të re te veterineri sapo ta sillni në shtëpi për t'i dhënë fillimin më të mirë të mundshëm.

Kjo do t'u japë atyre një kontroll të plotë shëndetësor dhe do t'i mësojë ata të shkojnë atje. Gjithashtu, mbani në mend se kujdesi për nevojat veterinare të kafshës suaj, siç janë kontrollet e rregullta, trajtimet për të parandaluar problemet e ardhshme dhe trajtimi në raste urgjente, është një pjesë e madhe e mbajtjes së një kafshe.
Në fillim

Uebfaqja jonë përdor Cookies për të përmirësuar eksperiencën tuaj në shfletimin e faqes. Duke klikuar "Unë pajtohem" ose duke vazhduar me përdorimin e uebfaqes, ju pajtoheni me përdorimin e Cookies. Nëse ju nuk pajtoheni, ju mund t'i ndryshoni parametrat e kërkimit në shfletuesin tuaj.

Më shumë informacione