Gjërat që duhet të kontrolloni para se të bleni një veturë të përdorur 

Gjërat që duhet të kontrolloni para se të bleni një veturë të përdorur

Procesi i blerjes së një veture të përdorur nganjëherë mund të jetë i lodhshëm dhe mjaft konfuz me shumë gjëra që kanë nevojë të analizohen dhe konsiderohen. Megjithatë nuk ka pse të jetë i tillë.

Informacionet të cilat ne iu ofrojmë, do të ua bëjnë më të lehtë këtë process duke ju bërë kështu të finalizoni marrëveshjen me shitësin potencial të veturës.

Pra, këto janë gjërat që ju duhet të kontrolloni për të parë nëse vetura është në gjendje të rregullt.

1. Eksterieri

Para se ju të filloni inspektimin e veturës nga brenda është shumë me rëndësi të kontrolloni nëse eksterieri i veturës për të cilën ju jeni të interesuar është në gjendje të rregullt.

• Parkojeni veturën në të njejtin nivel me tokën

Sigurohuni që vetura të jetë e pozicionuar në nivel të tokës para  se të filloni inspektimin. Vendosja e veturës në këtë pozicion do të iu ndihmoj të shikoni nëse çdo pjesë nën veturë është në gjendje të rregullt si dhe gjendjen në të cilën janë gomat.

 Gjërat që duhet të kontrolloni para se të bleni një veturë të përdorur

• Gomat

Gomat tregojnë gjendjen në të cilën makina është. Një veturë me më pak se 200 milje mbi odometër, duhet t’i ketë gomat e saj origjinale, jo të ndërruara. Prandaj tregohuni të kujdesshëm kur keni të bëni me një makinë e cila ka pak kilometrazhë dhe goma të reja sepse në këtë rast kilometrat e makinës mund të jenë fshirë.

Gjatë këtij inspektimi ju gjithashtu duhet të siguroheni që të 4 gomat duhet të jenë të njejta. Nëse gomat nuk janë të njejta do të thotë që ato janë zëvendësuar me ato origjinale.

Inspektoni ngjyrën e veturës

Inspektoni nëse ngjyra e veturës dhe sipërfaqja ka gërvishtje, koroezion apo ndonjë dëmtim tjetër.

Duhet të keni parasysh se këto detaje sigurisht që nuk ndikojnë në përformancën e motorrit të veturës por mund të ndikojnë në uljen e çmimit që ju paguani për veturën. Prandaj kontrollojeni veturën nga të gjitha anët dhe shikoni nëse ndonjëra pjesë e ngjyrës duket më e trashë apo jo e rrafshët. Kjo do të ju ndihmojë të kuptoni nëse vetura është ri-ngjyrosur.

Bagazhi

Hapeni bagazhin e veturës dhe sigurohuni që ai është në gjendje të rregullt. Një bagazh i cili është në gjendje perfekte nuk duhet të ketë lagështi apo vrima që dëshmojnë dëmtim të sipërfaqes.

Përveç kësaj, është shumë e rëndësishme të kontrolloni nëse bagazhi hapet dhe mbyllet në mënyrë të rregullt.

2. Hapni aubën

Pasi të hapni aubën ju duhet të kontrolloni për dëmtime, korezion apo edhe lagështi të mundshme brenda. Nëse i hasni këto veti do të thotë se vetura për të cilën ju jeni të interesuar ka pësuar ndonjë aksident apo pronari nuk e ka mirëmbajtur si duhet.

 Gjërat që duhet të kontrolloni para se të bleni një veturë të përdorur

• Kontrollojeni motorrin

Inspektojeni motorrin e veturës dhe shikoni nëse ka ndonjë demtim apo ka filluar të shfaqet korozioni.

Sigurohuni që rezervuari i lëngut të frenave është në gjendje të rregullt dhe nuk po rrjedh. Gjatë këtij kontrollimi ju gjithashtu duhet të kontrolloni nëse ka njolla të naftës të cilat tregojnë se ka rrjedhje në atë pjesë.

Kontrolloni rripat

Gjatë kontrollimit të rripave ju duhet të siguroheni që rrypi nuk ka çarje apo shenja të zbardhjes.

Kushtojini vëmendje këtyre detajeve që ju do të kontrolloni dhe sigurohuni që rrypat të jenë në gjendje të rregullt sepse riparimi i tyre kushton shumë.

Kontrolloni vajin

Hiqni kapakun e mbushësit të vajit dhe shikoni nëse ka mbetje apo shkumë brenda tij.

Nëse i hasni këto dy veti gjatë inspektimit, do të thotë që brenda ka rrjedhje. Ky defekt është shumë i kushtueshëm për tu riparuar, prandaj nëse hasni në probleme të tilla gjatë inspektimit mos vazhdoni me blerjen e veturës.

Ndërsa sa i përket kontrollimit të vajit, ju mund ta bëni atë duke e tërhequr unazën në fund të kutisë së transmetimit. Vaji duhet të jetë rozë dhe i kuq dhe rezervuari duhet të jetë plotë.

Kontrollimi i vajit të veturës

Inspektoni baterinë

Nëse gjatë inspektimit të veturës shihni dritë të gjelbërt të baterisë, kjo do të thotë që bateria është në gjendje të rregullt.

Por, nëse ju shihni dritë të verdhë apo të zezë, atëherë kjo tregon se bateria është duke u shpenzuar apo tashmë është shpenzuar.

3. Enterieri

Pjesa në të cilën ju do të kaloni shumicën e kohës suaj në veturë është brendësia e veturës. Prandaj, kushtet dhe gjendja në të cilën është enterieri i veturës të cilën po planifikoni ta bleni kanë shumë rëndësi.

Enterieri i veturës

Inspektoni ulëset, mbulesat dhe tapetat

Gjëja e pare që ju duhet të shikoni posa të hyni brenda veturës është të kontrolloni nëse ka vrima, njolla apo dëmtime tjera të ulëseve apo tapetave. Sigurohuni që ulëset janë të përshtatshme dhe funksionale për vozitje të rehatshme dhe komode.

Lëshojeni kondicionerin

Testojeni temperaturën e veturës me anë të kondicionerit. Pra, lëshojini të ftohtin apo të nxehtin me anë të butonit për lëshim të kondicionerit dhe shikojeni se a po funksionin si duhet.

Sistemi i zërimimit

Merrni paisjet të cilat mendoni t’i përdorni për të testuar zërimin. Testojeni radion, fusni CD, përdorni MP3 apo iPod për të testuar nëse paisjet tuaja lidhen dhe funksionojnë siç duhet me sistemin e zërimit.

Paisjet për zërim

Verifikoni nëse butonat për ndezje të dritave janë në rregull

Pasi që butonat e ndezjes apo ndaljes së dritave janë pjesë e enterierit, ju duhet të testoni ndezjen apo ndaljen e tyre përgjatë kohës sa jeni brenda në veturë.

Në fillim

Uebfaqja jonë përdor Cookies për të përmirësuar eksperiencën tuaj në shfletimin e faqes. Duke klikuar "Unë pajtohem" ose duke vazhduar me përdorimin e uebfaqes, ju pajtoheni me përdorimin e Cookies. Nëse ju nuk pajtoheni, ju mund t'i ndryshoni parametrat e kërkimit në shfletuesin tuaj.

Më shumë informacione