Në cilën moshë fëmijët tuaj duhet të fillojnë të mësojnë anglisht?

Në cilën moshë fëmijët tuaj duhet të fillojnë të mësojnë Gjuhën Angleze?

Në ditët e sotme, vështirë se ka një person që nuk e kupton rëndësinë e zotërimit të gjuhës angleze. Kohë më parë kjo gjuhë është njohur si gjuhë e diplomacisë, ekonomisë dhe kulturës botërore dhe është bërë një pjesë e rëndësishme e jetës së çdo personi në planet.

Në kontekstin e deklaratës së mëparshme, jemi mjaft të sigurt se nuk do të gjejmë një prind të vetëm që nuk shqetësohet për të ardhmen dhe realizimin e fëmijës së tij dhe nuk dëshiron t'i sigurojë atij edukimin më të mirë në gjuhën angleze.

Dhe këtu vijnë pyetjet, dyshimet dhe shqetësimet e prindërve që përbëjnë vendimin për mësimin e gjuhës angleze nga fëmijët e tyre.

E vërteta është se nuk ka saktësisht një moshë në të cilën fëmijët fillojnë të mësojnë anglisht, pasi çdo fëmijë është një person më vete dhe ka personalitetin e vet. Opinionet dhe ekspertët për kufirin optimal të moshës në të cilën fëmijët duhet të fillojnë të mësojnë një gjuhë të huaj gjithashtu ndryshojnë.

Sipas disa prej mësuesve, fëmija duhet të fillojë mësimin e gjuhës angleze që në moshë të re, sipas të tjerëve - tre vjet është mosha e saktë, dhe sipas të tjerëve - koha më e mirë për të filluar mësimin e gjuhës angleze është midis 5 dhe 7 vjet.

Egzistojnë teori të ndryshme se kur fëmija duhet të fillojë të mësojë gjuhen angleze…

Teoria 1 - Fëmija duhet të fillojë të studiojë anglisht në moshë të re

Sipas mbështetësve të kësaj teorie, fëmijët nga 0 deri në 3 vjeç i mbajnë mend më shpejt gjërat. Gjatë kësaj periudhe fëmijët mësojnë fjalë dhe shprehje në gjuhë të huaj paralelisht me gjuhën e tyre amtare dhe pa ndonjë shqetësim. Mësuesit që promovojnë këtë teori janë të mendimit se deri në moshën 3 vjeç fëmija mëson gjuhën e huaj edhe pa qenë e nevojshme të shkojë në mësime private ose në një kamp veror për fëmijë.

Ata mësojnë gjuhën e huaj ndërsa luajnë lojëra, shikojnë filma për fëmijë ose dëgjojnë këngë në anglisht. Fëmijët e kësaj moshe nuk kanë frikë të bëjnë gabime, nuk kanë asnjë frenim dhe nuk shqetësohen se nuk do të shqiptojnë diçka të gabuar ose nuk e thonë atë gabim.

Disavantazhi i kësaj teorie është se duke mësuar pa një mjedis të përshtatshëm, fëmija do të mësojë të përballojë nivelin bazë të gjuhës. Për të qenë në gjendje ta zotëroni atë, është e nevojshme që përveç "në një mjedis natyror shtëpiak", ta vendosni fëmijën në mjedisin e duhur gjuhësor, siç është kopshti i specializuar, kurset e gjuhës ose kampi veror i fëmijëve. Vetëm me ndihmën e mësuesve të kualifikuar fëmija do të jetë në gjendje të përparojë dhe të fillojë të përmirësojë gjuhën.

Teoria 2 - Fëmija duhet të fillojë studimin e gjuhës angleze jo më herët se 7 vjeç

Përkrahësit e kësaj teorie besojnë se gjuhët e huaja duhet të studiohen në një moshë të vetëdijshme. Ata pajtohen që fëmijët nga 0 deri në 3 vjet mbajnë mend më shumë, por nëse fëmija nuk është në mjedisin e duhur anglisht-folës ose prindërit e tij nuk flasin anglisht, gjuha e huaj nuk mund të zotërohet "vetvetiu".

Nga ana tjetër, fëmijët pas 7 vjetësh tashmë flasin gjuhën e tyre amtare në mënyrë korrekte, mësohen me regjimin e të mësuarit (sepse atëherë ata shkojnë në shkollë), ata mund të organizohen dhe të trajtohen shumë më lehtë me detyrat e tyre të caktuara në shkolla, shkolla gjuhësore, ose kampe për fëmijë që vizitojnë. Për më tepër, në këtë moshë, fëmijët tashmë kanë aftësi të mira të të folurit dhe mund të shqiptojnë saktë shprehjet dhe fjalët angleze.

Në fillim

Uebfaqja jonë përdor Cookies për të përmirësuar eksperiencën tuaj në shfletimin e faqes. Duke klikuar "Unë pajtohem" ose duke vazhduar me përdorimin e uebfaqes, ju pajtoheni me përdorimin e Cookies. Nëse ju nuk pajtoheni, ju mund t'i ndryshoni parametrat e kërkimit në shfletuesin tuaj.

Më shumë informacione