Pse gjithmonë e më shumë njerëz zgjedhin të kërkojnë punë jashtë vendit?

Pse gjithmonë e më shumë njerëz zgjedhin të kërkojnë punë jashtë vendit?

Pagat dhe kostoja e punës ishin dukshëm më të ulëta në Ballkanin Perëndimor, krahasuar me BE-në, dhe nuk ka pasur ndonjë konvergjencë (përafrim) të qartë viteve të fundit.

Megjithatë, të dhënat për papunësinë të publikuara të hënën nga Agjencia e Statistikave të Kosovës bëjnë të ditur se shkalla e papunësisë në Kosovë në tremujorin e tretë të vitit 2018 ishte 30.7 për qind.

Mungesa e vendeve të reja të punës dhe pagat e ulëta në Kosovë, kanë bërë që të rinjtë e Kosovës të shfrytëzojnë çdo mundësi që të kërkojnë punë jashtë vendit. Disa nga vendet kryesore të cilat qytetarët e vendit tonë janë Zvicra, Gjermania, Slovenia, Kroacia dhe Hungaria. Këto vende kanë mungesë të punëtorëve në profile të ndryshme, prandaj janë të gatshëm të pranonjnë punëtorë nga vendet në zhvillim sikur është Kosova.

Përveq vendeve perëndimore, shumë qytetarë zgjedhin të shtegtojnë në vende të lindjes për të gjetur punë dhe për të mbështetur familjet e tyre financiarisht. Këto vende punë janë zakonisht në lindjen e mesme dhe të afërt, siç janë shtetet si Afghanistani, Iraku, Kazakstani apo Dubai, Katari dhe Emiratet e Bashkuara.

Gjetja e këtyre lloj punëve është jo aq e lehtë, por edhe sigurimi i dokumentacionit dhe lejeqëndrimit është një sfidë në vete. Shumica e lejeve të punës po lëshohen për profesione si ndërtim, turizëm, hoteleri e vozitës të automjeteve të rënda.

Ka edhe raste kur kërkohen punëtorë të profileve më të specializuara. Gjermania është një nga vendet më të mëdha që po kërkojnë punonjës të profilit mjeksor, duke përfshirë mjekët dhe teknikët mjeksor. Në shumë spitale gjermane mungojnë mjekët dhe personeli mjekësor. Specialistët nga jashtë janë gjithmonë të mirëseardhur. Por jo çdo mjek i huaj lejohet të punojë menjëherë në Gjermani.

Falë ligjit të ri gjerman për njohjen e kualifikimeve të fituara jashtë shtetit që hyri në fuqi më 1. prill 2012 marrja e lejës për të punuar si mjek në Gjermani, nuk lidhet më me shtetësinë e mjekut. Megjithatë, mjekët nga vendet jashtë BE-së duhet t'i nënshtrohen një testi aftësie.

Si të gjeni punë?

Ka mënyra të ndryshme se si mund të gjeni punë në vende të huaja. Shumë agjensione tani ofrojnë vende pune apo asistence në lidhjen mes punëdhënësit dhe personave të interesuar për punë në vendet përkatëse. Poashtu, ju mund të gjeni punë direkt duke kontaktuar kompanitë, apo të publikoni shpallje për kërkesë puneuebfaqet e ndryshme për punësim. 

Pavarësisht nëse jeni duke kërkuar punë si shofer, infermier, ndërtues, kujdestare për të moshuar në MerrJep.com mund të shfaqni kërkesën tuaj dhe të prisni të kontaktoheni nga persona po kompani që kërkojnë punonjës.

Kushtet të cilat kërkohen nga kompanitë janë të ndryshme. Në një shpallje për infermierë në gjermani kërkohen këto kushte:

Perkrahje maksimale ne integrimin dhe perspektiven tuaj
Kushtet me rendesi
Leja per Vozitje
Mbarim i shkollës për infermierë
Niveli i gjuhës B1- B2

Pra, gjuha është një ndër kërkesat kryesore të punëdhënësve duke marrë parasysh se në shumë prej tyre juve ju kërkohet komunikim direkt me klientin. Ndërkohë, në punë tjera si për shembull ndërtim, juve ju kërkohet.

Pse puna jashtë vendit është e mirë për karrierë?

Ekzistojnë dy arsye kryesore pse njerëzit zakonisht lëvizin jashtë vendit. E para lidhet me arsyet familjare dhe përmirësimin e stilit të jetës, ose për arsye të tjera personale. E dyta është të marrësh një sfidë të re, të fitosh përvoja të reja ose të përparosh shkallët e karrierës.

Udhëtimi ndërkombëtar përshkruhet në përgjithësi si 'hapje e syve dhe një mënyrë për të zgjeruar mënyren e të menduarit dhe për perspektivat e karrierës suaj.

Sidoqoftë, hulumtimet e ngjashme me Harvard Business Revieë vazhdimisht zbulojnë se profesionistë të rinj që kanë përvojë ndërkombëtare ose identifikohen me më shumë se një kombësi, shpesh janë zgjidhës më të mirë të problemeve dhe shfaqin më shumë kreativitet.

Në fillim

Uebfaqja jonë përdor Cookies për të përmirësuar eksperiencën tuaj në shfletimin e faqes. Duke klikuar "Unë pajtohem" ose duke vazhduar me përdorimin e uebfaqes, ju pajtoheni me përdorimin e Cookies. Nëse ju nuk pajtoheni, ju mund t'i ndryshoni parametrat e kërkimit në shfletuesin tuaj.

Më shumë informacione