8 Mënyra për të zvogëluar konsumin e karburantit

8 Mënyra për të zvogëluar konsumin e karburantit dhe për të kursyer para

Me rritjen e kostos së karburantit dhe rritjen e çmimeve më të larta të naftës, shumë shoferë po kërkojnë mënyra për të zvogëluar konsumin e karburantit dhe për të kursyer para. 

Pavarësisht nëse ju pëlqen të vozisni vetura automatike apo manuale, por ai pasion vjen me një faturë të lartë të karburantit. Cilat janë mënyrat më të mira për të zvogëluar konsumin tuaj të karburantit? Siç do ta shihni këtu, ka shumë hapa që mund të ndërmerrni për të marrë më shumë nga çdo pikë karburanti me të cilën ju ushqeni veturën tuaj.

     1. Merrni një makinë me efikasitet të karburantit

Ne jemi të rrethuar nga kaq shumë zgjedhje në epokën moderne në të cilën jetojmë. Këto përfshijnë veturat që ngasim, ushqimin që hamë, pajisjet elektronike që përdorim dhe blejmë, dhe argëtimin që mbush kohën tonë të lirë. 

Pavarësisht nëse merrni me qira një makinë, blini një ose planifikoni pushimet tuaja të ardhshme, efikasiteti i karburantit duhet të jetë një konsideratë kryesore. Kur bëhet fjalë për makinat, kilometrazhi i gazit është një faktor gjithëpërfshirës që ndikon drejtpërdrejt në buxhetin tuaj të përgjithshëm. Ata përdorin më pak gaz, por prapë ju çojnë aty ku duhet të shkoni. 

     2. Mirëmbani veturën tuaj

Eshtë shumë e rëndësishme që të kujdeseni mirë për makinën tuaj për të shmangur ndonjë aksident ose prishje. Mënyra më e mirë për ta bërë këtë është të mbani makinën tuaj të servisuar rregullisht dhe në kohë nga një mekanik i kualifikuar. Mekaniku juaj do të kontrollojë të gjitha pjesët e nevojshme dhe do t'i zëvendësojë ato nëse duhet të zëvendësohen.

Kjo rutinë, jo vetëm që siguron automjetin tuaj por ju ndihmon gjithashtu që të zvogëloni konsumin e karburantit në veturën tuaj. Prandaj mos harroni që në çdo servis rutinë, ju të ndryshoni vajit siç sugjerohet nga mekaniku juaj, filtrin tuaj të vajit, të vendosni gomat dhe t’i fryni ato siç duhet si dhe të zëvendësoni rregullisht pjesë të tilla si filtrat e ajrit dhe prizat e shkëndijave.

     3. Fikni motorrin në ndalje të gjata trafiku

Makina e ndezur në rastet kur jeni të ndalur apo keni makinën ndezur dhe nuk vozisni harxhon karburant, krijon më shumë emetime dhe ju kushton para. Makina e ndezur pa përdorim është e keqe për mjedisin dhe shëndetin tuaj personal. Mirëpo, për fat të mirë, është e lehtë ta shmangni si experiencë!

    #Fakt: Ndezja e makinës tuaj për më shumë se 10-20 sekonda harxhon më shumë karburant sesa rinisja e motorit. Motori në fakt përdor më shumë karburant për t'u ngrohur sesa për të vazhduar punën.

Sigurohuni që të fikni makinën kur është e mundur. Kur makina juaj po funksionon, por nuk lëviz, kilometrazhi juaj i gazit është zero absolute. Pra, nëse makina juaj do të qëndrojë e palëvizshme për më shumë se një minutë ose më shumë, fikeni motorin. Sidoqoftë, bëjeni këtë vetëm kur është e sigurt ta bëni këtë

     4. Shmangni udhëtimin me makinë në distanca të shkurtra

Makina juaj është e shtrenjtë (zakonisht gjëja e dytë më e shtrenjtë që njerëzit posedojnë pranë shtëpisë së tyre), kështu që ju duhet të siguroheni që po e përdorni atë në mënyrë sa më efikase.

Nëse ju duhet të udhëtoni në destinacione të afërta përfshirë lokacione në lagjen tuaj apo disa blloqe me largë, konsideroni të ecni deri tek destinacioni juaj apo përdorni biçikletën për të arritur aty ku ju doni.

Ngasja e biçikletës, jo vetëm që do ju kursejë para, por do të ju ndihmojë të përmirësoni shëndetin tuaj. Përveç kësaj, ju gjithashtu do të shmangni trafikun e dendur dhe do arrini më shpejtë tek destinacioni juaj. 

     5.  Respektoni limitet e shpejtësisë

Shpejtësia jo vetëm që ju vë në një rrezik më të madh për të pasur një aksident, por gjithashtu do të rrisë shumë konsumin tuaj të karburantit. Shumë shoferë nuk janë të vetëdijshëm se sa gaz shtesë po djegin duke vozitur me shpejtësi më të madhe.

Sasia e karburantit të humbur është e lidhur drejtpërdrejt me shpejtësinë me të cilën po vozisni sepse sa më shpejt të vozisni, aq më shumë karburant kërkon motori për të punuar në performancën maksimale, gjë që rrit shkallën në të cilën digjni karburant.

     6.  Ulni ngarkesën e panevojshme në automjet

Pesha që mbajmë në automjet është një faktor i madh i konsumit të karburantit dhe qëndrueshmërisë së gomave. Pesha e madhe e kësaj do të përballohet nga sistemi i pezullimit dhe jo vetëm që mund të shkaktojë konsumim të panevojshëm, por edhe dëme të konsiderueshme.

Sigurohuni që ju nuk keni gjëra të panevojshme në bagazh apo pjesë të tjera të veturës të cilat mund të rrisin peshën që vetura bartë gjatë udhëtimit. Duke u siguruar që automjeti juaj të mbetet sa më i lehtë, mund të përmirësoni konsumin e karburantit të automjetit tuaj dhe të kurseni para në faturën tuaj të karburantit.

     7.  Rishqyrtoni se kur duhet të mbushni veturën tuaj me karburant

Të gjithë e dijmë se jo të gjithë mbushin veturën me karburant sapo të arrijë në rezervë apo ne një shkallë të ulët. Shumica e automjeteve mund të funksionojnë normalisht edhe nëse voziten në shkallë të ulët të karburantit pa ndonjë pasojë negative. 

Sidoqoftë, jo të gjitha automjetet mund të vozitën në këtë gjendje. Për këtë arsye, ne ju rekomandojmë të kontrolloni manualin e pronarit të automjetit tuaj apo librin e servisit për karburantin më të ulët që automjeti juaj mund të përdorë. 

Një tjetër gjëje që duhet t’i kushtoni rëndësi sa i përket mbushjes me karburant janë çmimet e karburantit që janë në treg. Hulumtoni tregun dhe pompat e benzinës për të marrë çmimin më të mirë të karburantit, pasi ka raste që çmimi mund të ndryshojë nga njëra pompë në tjetrën. 

     8. Minimizoni përdorimin e kondicionerit

Në ditët e sotme, makinat kanë ajër të kondicionuar si një opsion standard. Kondicioneri në makinë është një domosdoshmëri për shumicën e njerëzve sepse ngasja me dritaret poshtë nuk është vetëm shpesh e pakëndshme, por gjithashtu mund të jetë e rrezikshme. 

Fatkeqësisht, shumica e njerëzve nuk e kuptojnë se po përdorin shumë karburant kur kondicioneri i tyre është ndezur. Ata nuk e kuptojnë se si mund të përpiqen të minimizojnë përdorimin e A/C për të zvogëluar konsumin e tyre të karburantit.

Nëse keni nevojë të zgjidhni midis mbajtjes së dritareve të hapura ose përdorimit të kondicionerit në shpejtësi të lartë të lëvizjes, përdorni ajrin e kondicionuar në një nivel më të ulët

Ju mund të kurseni para në karburant duke ndjekur këto tetë hapa. Makina juaj do të performojë më mirë në rrugë dhe pjesët e saj do të zgjasin më shumë. Më e rëndësishmja, ju do të kurseni shumë para në planin afatgjatë!

Në fillim

Uebfaqja jonë përdor Cookies për të përmirësuar eksperiencën tuaj në shfletimin e faqes. Duke klikuar "Unë pajtohem" ose duke vazhduar me përdorimin e uebfaqes, ju pajtoheni me përdorimin e Cookies. Nëse ju nuk pajtoheni, ju mund t'i ndryshoni parametrat e kërkimit në shfletuesin tuaj.

Më shumë informacione