Përse përdorimi i kondicionerit në dimër është një gjë e mirë?

Përse përdorimi i kondicionerit në dimër është një gjë e mirë?

Dimri është këtu dhe bashkë me të vjen një nga përvojat më të urryera të vozitjes: moti i ftohtë. Koha ku shoferët duhet të zgjedhin midis qëndrimit të ngrohtë apo qëndrimit rehat. Por ka një gjë që mund të mos e dini: përdorimi i ajrit të kondicionuar në dimër në fakt ju sjell përfitime.

Shpesh do të dëgjoni njerëzit të thonë se është keq për makinën tuaj të ngrohë pjesën e brendshme të motorit kur jashtë është ftohtë, ose se do të dëmtojë motorin. Në fakt, përdorimi i ajrit të kondicionuar është më i mirë se sa të lini dritaret poshtë gjatë vozitjes në dimër.

Përse të përdorni kondicionerin?

Përdorimi i ajrit të kondicionuar të makinës suaj në dimër mund të jetë një gjë e mirë. Por së pari ju duhet të kuptoni arsyen për këtë. Në mungesë të dritës së diellit dhe nxehtësisë ekstreme, pjesa e brendshme e makinës suaj bëhet veçanërisht e ftohtë. Dhe është e rëndësishme ta shmangni këtë në dimër, pasi kjo mund t'i lërë brendësinë e makinës suaj të pambrojtur ndaj dëmtimit nga ngrirja dhe kondensimi.

Për të shmangur këtë ngrirje të ambienteve të brendshme të makinës suaj, mund të përdorni kondicionerin në dimër. Kjo do të mbajë temperaturën e brendshme të makinës në një nivel optimal, i cili është 20-25 C, dhe do të ndihmojë në mbrojtjen e brendësisë së makinës suaj nga dëmtimi. Pra, në dimër, këshillohet që përpara se të dilni nga makina, të përdorni kondicionerin për disa minuta.

Lexoni më tej për të mësuar më shumë rreth përfitimeve të funksionimit të sistemit të kondicionimit të makinës suaj në dimër:

Është më e lehtë për të shkrirë brendësinë e makinës suaj

Në dimër, përdorimi i ajrit të kondicionuar në ambientet e brendshme të makinës suaj mund ta bëjë më të lehtë shkrirjen e dritareve. Kjo është për shkak se ajri i ftohtë që lëshohet nga AC ftoh dritaret.

Përdorimi i ajrit të kondicionuar ndihmon në këtë drejtim për të mbajtur ambientet e brendshme të ngrohta dhe të thata. Por, nëse e përdorni makinën tuaj për një kohë më të shkurtër, mund ta ulni ventilatorin dhe thjesht ndizni kondicionerin për dhjetë minuta në çdo orë. Dhe, drejtimi i makinës tuaj për disa minuta çdo ditë do të ndihmojë në mbajtjen e brendshme të thatë dhe të ngrohtë.

Pastrimi i xhamit

Nuk ka dyshim se një xhami e pastër është një përvojë shumë më e rehatshme ngarje sesa një e ndotur. Është gjithmonë një ide e mirë të përdorni ajrin e kondicionuar në dimër, sepse i bën dritaret të mos mjegullohen. Nëse dritaret tuaja janë të mjegulluara, ju nuk mund të shihni jashtë tyre, gjë që e bën drejtimin e automjetit të rrezikshëm.

Mbron veturën nga kondenzimi

Kondensimi është një problem i madh për makinat pasi çdo kondensim brenda pjesëve të brendshme të makinës suaj do të gërryejë dekorimin e brendshëm. Qëron bojën në kroskotin dhe sediljet dhe mund të shkatërrojë brendësinë e makinës suaj. 

Kur lagështia kondensohet brenda një makine, ajo krijon një vend për të formuar mykun, mykun dhe kërpudhat. Ky mund të jetë një problem i madh nëse makina juaj është e parkuar në garazh gjatë gjithë vitit.

Prandaj rekomandohet që kohë pas kohe të ndizni kondicionerinnë veturë pasi ai e mban temperaturën e makinës suaj në një interval të drejtë. Në fakt, ai mund ta mbajë temperaturën brenda një intervali që është deri në 4 gradë.

Ftoh motorrin

Sistemi juaj i ajrit të kondicionuar mund të mos jetë vetëm duke ftohur pjesën e brendshme të makinës suaj - ai gjithashtu mund të ndihmojë në ftohjen e motorit tuaj.

Si ndërvepron saktësisht sistemi juaj i kondicionerit me sistemin tuaj të ngrohjes? Me fjalë të thjeshta, kondicioneri juaj lëviz ajrin e nxehtë që del nga motori i veturës dhe e kalon atë në ndarjen e pasagjerëve. Më pas merr ajër të ftohtë nga jashtë automjetit tuaj, përdor shkëmbyesin e nxehtësisë për të ngrohur ajrin e ri dhe më pas e pompon atë në kabinë.

Mirëmban sistemin e ftohjes

Përdorimi i kondicionerit gjatë dimrit do të ndihmojë gjithashtu që të mos përkeqësohen të gjithë komponentët e sistemit të ftohjes. Do të reduktojë humbjen e ftohësit, gjë që mund të ndodhë kur kondicioneri nuk përdoret për ndonjë periudhë të gjatë kohore.

Nëse vendosni të mos përdorni kondicionerin rregullisht gjatë dimrit, rekomandohet të paktën të përpiqeni ta përdorni atë për 30 minuta ose më shumë një herë në javë në mënyrë që të mbani sistemin aktiv dhe lëngjet të rrjedhin nëpër kompresorin e kondicionerit tuaj.

Ul lagështinë

Një nga qëllimet e ajrit të kondicionuar është të sigurojë ajër të thatë. Avullimi ndodh kur uji kondensohet në dritare. Në dimër, mbajeni temperaturën e makinës tuaj të nxehtë dhe aktivizoni kondicionerin.

Do të shihni se shkrirja e xhamit të përparmë është shumë më e shpejtë. Arsyeja është sepse ajri që del nga ndenjat është i thatë, kështu që sistemi i ajrit të kondicionuar është si një dehumidifikues.

Shmang problemet e mundshme 

Një qëllim tjetër i sistemit të ajrit të kondicionuar është se pjesët e tij janë të destinuara për të lëvizur. Nëse nuk e përdorni kondicionerin tuaj për disa muaj, disa komponentë (të tillë si tufa e kompresorit të ajrit të kondicionuar) mund të bllokohen. 

Sistemi i ajrit të kondicionuar është i mbushur me ftohës dhe një sasi të vogël vaji. Është absolutisht një ide e mirë që ai lëng të rrjedhë herë pas here. Përdorimi i kondicionerit gjithashtu ndihmon në mbajtjen e komponentëve që të mos atrofizohen gjatë dimrit si dhe parandalon humbjen e ftohësit.

Përdorimi i ajrit të kondicionuar në një makinë në dimër është një shembull i shkëlqyeshëm i një skenari ku mund të përdorni dy gjëra që mund të duken se janë kontradiktore në të mirën  tuaj.

Çfarë do të thotë e gjithë kjo për sistemin e kondicionimit të makinave tuaja? Me pak fjalë, kjo do të thotë që ju duhet ta përdorni atë sa më shumë që të mundeni - sepse në fakt po e kurseni automjetin tuaj nga dëmtimi.

Në fillim

Uebfaqja jonë përdor Cookies për të përmirësuar eksperiencën tuaj në shfletimin e faqes. Duke klikuar "Unë pajtohem" ose duke vazhduar me përdorimin e uebfaqes, ju pajtoheni me përdorimin e Cookies. Nëse ju nuk pajtoheni, ju mund t'i ndryshoni parametrat e kërkimit në shfletuesin tuaj.

Më shumë informacione