7 Arsye pse fëmijët tuaj duhet të luajnë video lojëra

7 Arsye pse fëmijët tuaj duhet të luajnë video lojëra

Video lojërat janë bërë aq tërheqëse dhe aq të sofistikuara saqë po bëhen pjesë vitale e edukimit të brezit tonë të ri. Pavarësisht nëse një video lojë luhet në telefon mobil, në konzola, ose në një ekran të madh, me definicion të lartë, fëmijët po mësojnë më shumë sesa kuptojnë ndërsa argëtohen.

Video lojërat kanë bërë një rrugë të gjatë që nga fillimi i tyre dhe shumë prindër mund të besojnë se janë ndikime të këqija te fëmijët. Sidoqoftë, studimet e reja tregojnë se video lojërat, larg nga ndikimi negativ në zhvillimin e fëmijëve, në të vërtetë mund të jenë të dobishme.

Video lojërat janë një mënyrë e shkëlqyer që fëmijët të mbajnë mendjen aktive, të mësojnë rreth botës përreth tyre dhe të fitojnë aftësi të reja. Nga zhvillimi i të menduarit logjik deri tek përmirësimi i koordinimit të syve dhe duarve, ka shumë përfitime nëse i lejoni fëmijës tuaj të luajë video lojëra.

Më poshtë janë shtatë arsyet pse fëmijët tuaj duhet të luajnë video lojëra.

     1. Zhvillojnë aftësinë e zgjidhjes së problemeve tek fëmijët

Video lojërat janë një mënyrë e shkëlqyeshme për të ndërtuar aftësitë e zgjidhjes së problemeve, sepse ato i paraqesin lojtarit një problem dhe lojtari duhet të kuptojë se si ta zgjidhë atë. Çdo video lojë është e ndryshme dhe paraqet lloje të ndryshme të problemeve që lojtari duhet të zgjidhë.

Sa më shumë të luajnë fëmijët, aq më të mirë do të bëhen në zgjidhjen e lojërave, e cila është një mënyrë e shkëlqyeshme për të trajnuar instinktet tuaja për zgjidhjen e problemeve dhe vëmendjen e tyre.

     2. Mësojnë fëmijët se si të menaxhojnë kohën

Lojërat mund t'i mësojnë fëmijët se si të menaxhojnë kohën e tyre, e cila është një aftësi thelbësore në botën moderne. Duke luajtur lojëra që kërkojnë që fëmijët të menaxhojnë kohën e tyre, ata mund të mësojnë rëndësinë e marrjes së vendimeve të mira se si e kalojnë kohën e tyre.

Lojërat si 'Candy Crush' dhe 'Clash of Clans' i mësojnë fëmijët për menaxhimin e kohës, duke i inkurajuar ata të vendosin synime dhe të monitorojnë kohën që ata kalojnë në lojëra. Këto dhe të tjera lojëra Shumë kanë një koncept të kohës dhe përfshijnë një lloj kohëmatësi të numërimit. Kjo i ndihmon fëmijët të mësojnë se si të menaxhojnë kohën e tyre dhe të kryejnë veprimet e tyre në kohë.

     3. Zhvillojnë aftësi bashkëpunimi dhe punë ekipore

Ajo që është e mrekullueshme për video lojërat është se ato mësojnë aftësi bashkëpunimi dhe pune ekipore. Video lojërat ju mësojnë se si të punoni mirë me një grup njerëzish për të arritur qëllimet dhe misionet. 

Nuk po flasim për llojin e lojërave ku njerëzit luajnë kundër njëri -tjetrit, por ato ku ata punojnë së bashku për të zgjidhur një problem ose për të përfunduar një mision.

Në këto lojëra, lojtarët duhet të koordinojnë përpjekjet e tyre për të arritur qëllimin, të komunikojnë me lojtarët e tjerë dhe të mësojnë të punojnë së bashku në mënyrë që ata të ken sukses, kështu që fëmijët tuaj do të praktikojnë dhe zhvillojnë këto aftësi gjatë lojës.

     4. Përmirësojnë kujtesën dhe hapësirën e vëmendjes

Hulumtimet tregojnë se lojërat në të vërtetë mund të përmirësojnë hapësirën e vëmendjes, kujtesën dhe më shumë. Një studim zbuloi se luajtja e video lojërave të zhanrit aksion mund të përmirësojë aftësinë e fëmijëve për t'u përqëndruar dhe për t'i kushtuar vëmendje detajeve më shumë sesa thjesht ulja e tyre para një televizori ose ekrani të kompjuterit.

Duke luajtur video lojëra të bazuara në veprime, ju do të ndërtoni aftësinë e trurit tuaj për t'u përqëndruar në detyra të shumta në të njëjtën kohë, për të ndarë vëmendjen tuaj midis detyrave të ndryshme dhe për të kaluar shpejt midis detyrave.

     5. Ndihmojnë fëmijët të mësojnë për botën rreth tyre

Video lojërat nuk janë vetëm një mjet argëtimi. Ato nuk janë vetëm një mënyrë për të kaluar kohën. Ato janë një mënyrë e shkëlqyeshme që fëmijët të mësojnë për botën përreth tyre. 

Video lojërat janë një urë lidhëse midis botës reale dhe asaj virtuale, dhe ato mund t’i ndihmojnë fëmijët të mësojnë shumë për botën përreth tyre pasi ata mund të zgjedhin të luajnë  lojëra për kafshët, fatkeqësitë natyrore, ngjarjet kulturore, vendet dhe më shumë

Lojërat që zhvillohen në botën reale mund të rrisin interesimin e fëmijëve për të mësuar rreth historisë dhe gjeografisë. Lojërat që zhvillohen në botë imagjinare mund t'i nxisin fëmijët të mësojnë për kulturën dhe mënyrat e ndryshme që njerëzit kanë jetuar dhe vazhdojnë të jetojnë.

     6. Përmirësojnë koordinimin sy-dorë

Truri dhe trupi janë aq të lidhur sa çdo lloj aktiviteti që përmirëson koordinimin tuaj sy-dorë do të ndihmojë gjithashtu në përmirësimin e aftësive tuaja njohëse.

Luajtja e video lojërave mund të përmirësojë koordinimin sy-dorë të fëmijëve, e cila është në thelb aftësia për të lëvizur shpejt duart dhe gishtat në koordinim me sytë tuaj. Sa më shumë të luani, aq më shumë sytë dhe duart mësojnë të punojnë së bashku. 

Në fakt kjo është arsyeja se si fëmijët përmirësojnë koordinimin e tyre. Ata në fakt nuk po luajnë lojën, ata po ndihmojnë sytë dhe duart e tyre të punojnë së bashku. Kjo është një aftësi shumë e rëndësishme që do ju duhet për çdo punë që kërkon shumë veprime ose saktësi, si të qenit kirurg ose të luani një instrument muzikor.

     7. Ndihmon fëmijët të mësojnë një gjuhë të re

Të mësosh një gjuhë të huaj është e vështirë dhe është edhe më e vështirë kur je fëmijë. Por një mënyrë për ta bërë më të lehtë është kombinimi i mësimit  me diçka që fëmijët e duan dhe që gjithashtu do t'i ndihmojë ata të mësojnë. Për këtë juve do ju duhen video lojërat apo lojërat në përgjithësi.

Video lojërat janë një mënyrë e shkëlqyer për të ndihmuar fëmijët të mësojnë gjuhë të reja. Video lojërat jo vetëm që ju japin mundësinë të praktikoni aftësitë tuaja gjuhësore, ato gjithashtu ju ndihmojnë të mësoni për kulturën e njerëzve që flasin gjuhën.

Pra, sic edhe mund ta shihni, video lojërat janë një mënyrë e shkëlqyer për t'i mbajtur fëmijët tuaj të angazhuar dhe argëtuar. Ata gjithashtu mund të ndihmojnë me një numër aftësish që fëmijët duhet të zhvillojnë ndërsa rriten.

Mos hezitoni që t’ua prezantoni fëmijëve disa nga lojërat edukative, aksion apo të tjera gjithmonë duke qenë nën vëzhgimin tuaj pasi fëmijët nganjëherë mund ta teprojnë dhe të shpenzojnë më shumë kohë se zakonisht në to.

Ideale është që edhe ju të ndani disa orë në javë për të luajtur video lojëra së bashku me fëmijët tuaj, ndërsa pjesa tjetër e javës, pervec mësimeve dhe shkollës, të jetë e mbushur me lojëra në natyrë.

Në fillim

Uebfaqja jonë përdor Cookies për të përmirësuar eksperiencën tuaj në shfletimin e faqes. Duke klikuar "Unë pajtohem" ose duke vazhduar me përdorimin e uebfaqes, ju pajtoheni me përdorimin e Cookies. Nëse ju nuk pajtoheni, ju mund t'i ndryshoni parametrat e kërkimit në shfletuesin tuaj.

Më shumë informacione