Pse arsimi joformal është kaq i rëndësishëm kur kërkoni një punë?
Pse arsimi joformal është kaq i rëndësishëm kur kërkoni një punë?

Deri kohët e fundit, keni pasur një rrugë për të ngjitur shkallët e korporatës: shkollën e mesme ose universitetin. Ndërsa këto dy zgjedhje ofruan një arsim të shkëlqyer në shumë mënyra, ato nuk arritën t'i përgatisin studentët për tregun e sotëm të punës. 

Një arsim i mirë formal është ende i rëndësishëm, por nuk mjafton më të jesh konkurrues dhe të sigurosh një punë që do të rrisë karrierën tënde, do të mbulojë shpenzimet dhe do t'ju afrojë më shumë drejt arritjes së ambicieve tuaja. Për të rritur mundësinë tuaj për sukses në tregun e sotëm global të punës, ju duhet gjithashtu një arsim joformal.

Procesi i edukimit joformal fillon me të mësuarit për veten tuaj – kush jeni në të vërtetë në thelbin tuaj. Kjo përfshin identifikimin e pikave tuaja të forta dhe të dobëta, zbulimin e asaj që ju shtyn dhe të kuptoni se çfarë ju bën të lumtur në jetë. 
Pasi të bëhet kjo, është koha për të ndërtuar mbi këto besime thelbësore duke mësuar aftësi të reja që do t'ju ndihmojnë të arrini qëllimet afatshkurtra (siç është rritja brenda kompanisë) dhe qëllimet afatgjata (si fillimi i biznesit tuaj).

Përfitimet e arsimit joformal

Arsimi joformal është i rëndësishëm sepse ju ndihmon të zhvilloni aftësitë dhe njohuritë që duan punëdhënësit. Kjo ju lejon të fitoni përvojë dhe besim në mënyrë që kur të jeni gati për një punë, të jeni të përgatitur për të pasur sukses në të.

Përfitimet e të pasurit një arsim joformal përfshijnë:

Zhvillimin e aftësive të buta

Aftësitë e buta janë ato tipare të tilla si komunikimi, zgjidhja e problemeve dhe puna në grup që ju bëjnë të punësoheni më lehtë  sesa dikush që ka vetëm aftësi të mira teknike.

Përmirësimi i aftësive ekzistuese

Ju mund të përdorni arsimin tuaj joformal për të përmirësuar aftësitë tuaja ekzistuese ose për të mësuar gjëra të reja që do t'ju ndihmojnë të punësoheni për punë me paga më të larta. Nëse jeni aktualisht i papunë, dhe dëshironi të futeni në tregun e punës, duhet ta bëni këtë duke kërkuar me fjalët kyçe “kerkoj pune” ose “vende pune” në MerrJep ose web faqe të tjera rekrutimi.

Ndërton besimin tuaj

Të dish se si të sillesh në situata të ndryshme do të ndihmojë në rritjen e vetëvlerësimit dhe do t'ju bëjë të ndiheni më të sigurt për veten tuaj.

Zhvillim personal

Rritja personale i referohet zhvillimit personal të individit pasi ata fitojnë aftësi të reja ose bëhen më të ditur. Kjo mund të vijë në formën e avancimit në karrierë ose thjesht duke u bërë më i plotësuar si person.

Përfitime sociale

Përfitimet sociale të arsimit joformal përfshijnë ndërtimin e marrëdhënieve me të tjerët që janë të interesuar për të njëjtën temë ose grup aftësish. Duke ndarë përvojat me individë me të njëjtin mendim, ju mund të mësoni nga njëri-tjetri duke krijuar gjithashtu miqësi të qëndrueshme që zgjasin shumë pasi të kenë përfunduar studimet tuaja zyrtare!

Përfitimet financiare

Përveç përfitimeve personale dhe sociale, të mësuarit vetë mund të çojë në shpërblime financiare si promovime në punë apo edhe fillimin e biznesit tuaj!

Si të gjeni një arsim joformal?

Ndërsa arsimi formal kërkon shumë kohë, ky lloj mësimi mund të jetë i shtrenjtë, në varësi të programit. Arsimi joformal është më i arritshëm sepse nuk kërkon që ju të paguani për klasat apo mësuesit.
Edukimi joformal mund të jetë çdo gjë, nga leximi i një libri deri te gjetja e kurseve online. Gjëja e rëndësishme është që ju të mësoni diçka për të cilën jeni të pasionuar, ose të paktën jeni të interesuar të mësoni. Arsimi joformal nuk duhet të jetë i shtrenjtë – sa herë keni marrë një orë mësimi falas në bibliotekën tuaj lokale ose qendrën komunitare?
Këtu janë disa këshilla se si të gjeni një arsim joformal:
• Lexoni libra mbi menaxhimin e biznesit dhe zhvillimin personal;
• Dëgjoni podkastet;
• Shikoni video frymëzuese në YouTube;
• Bashkohuni me grupet e rrjeteve lokale;
• Vullnetarizmi në organizata jofitimprurëse ose bamirëse;
• Praktikat
• Puna në projekte me njerëz të tjerë që kanë grupe aftësish të ndryshme nga ju
Sa më herët të filloni me arsimin joformal, aq më mirë është. Pavarësisht nëse jeni adoleshent, student ose një i rritur që dëshiron të përgatitet për një të ardhme më të mirë, është koha për të filluar tani.
Për të gjithë prindërit që janë të vetëdijshëm se sa e rëndësishme është të filloni të mësoni arsimin joformal që në moshë të hershme, filloni të trajnoni fëmijët tuaj duke kërkuar kurse për fëmijë dhe regjistrojeni fëmijën tuaj sot!
Në fillim

Uebfaqja jonë përdor Cookies për të përmirësuar eksperiencën tuaj në shfletimin e faqes. Duke klikuar "Unë pajtohem" ose duke vazhduar me përdorimin e uebfaqes, ju pajtoheni me përdorimin e Cookies. Nëse ju nuk pajtoheni, ju mund t'i ndryshoni parametrat e kërkimit në shfletuesin tuaj.

Më shumë informacione