Gjërat që duhet t’i dini për gomat e makinave

5 Gjërat që duhet t’i dini për gomat e makinave

Blerja e një grupi të ri të gomave është një nga vendimet më të rëndësishme që mund të merrni për automjetin tuaj. Goma është pika më e rëndësishme e kontaktit midis makinës dhe rrugës.

Për të vendosur gomën e duhur në makinë, së pari duhet të identifikoni madhësinë e saktë të gomave, plus indeksin e ngarkesës dhe vlerësimin e shpejtësisë. Një gjë tjetër që duhet ta keni parasysh është se a duhet të përshtatni gomat e verës , gomat e dimrit , apo gomat e të gjitha sezoneve.

Gomat kanë gjuhën e tyre për të komunikuar në formën e një serie numrash dhe shkronjash për të treguar specifikimin e të dhënave, markën dhe llojin. Është universale dhe është pajtuar nga të gjithë prodhuesit e gomave në të gjithë botën.

Këtu janë kuptimet e këtyre kodeve:

     1. Gjerësia e gomave (në mm)

     2. Raporti i aspektit të gomave është marrëdhënia dimensionale e lartësisë së seksionit të gomës me gjerësinë e seksionit, e shprehur si përqindje.

     3. Diametri i rrotës (në inç)

     4. Indeksi i ngarkesës

     5. Indeksi i shpejtësisë

Askush nuk dëshiron të zëvendësojë gomat e tyre sepse ka një kosto të konsiderueshme. Por ju duhet të siguroheni që makina juaj të mbetet e sigurt për të drejtuar. Thënë kështu, zëvendësimi i gomave tuaja është i obligueshëm. Edhe nëse nuk bëni shumë ngarje, do të duhet t'i zëvendësoni ato përfundimisht.

Kur duhet t’i ndërroni gomat?

Për të filluar, le të hedhim një vështrim se si do ta dini se është koha për një grup të ri të gomave. Shumica e prodhuesve rekomandojnë ndryshimin e gomave të paktën çdo gjashtë vjet. Kjo mund të duket si një kohë e gjatë, dhe është.

Shumica e gomave do të lodhen shumë më shpejt. Gjashtë vjet është pak a shumë jetëgjatësia e tyre, megjithëse. Goma lodhet me kalimin e kohës dhe do të fillojë të humbasë integritetin pas gjashtë vjetësh, edhe nëse vozitni vetëm në fundjava.

Meqenëse do të duhet të zëvendësoni gomat më shpesh, është e rëndësishme të dini kur nuk janë më të sigurt për të vazhduar. Për ta bërë këtë, do të duhet të shikoni dy gjëra: ecjen e makinës dhe trotuaret.

Si të zgjidhni gomat e duhura për makinën tuaj?

Kështu që ju keni bërë testet tuaja dhe është koha për të hedhur një sërë gomash të reja. Do të duhet të gjeni gomat e duhura për automjetin tuaj. Ka lloje të ndryshme të gomave por vetëm njëri prej tyre është për makinën tuaj.

Mënyra më e lehtë për të gjetur gomat e duhura për makinën tuaj është të lexoni murin anësor të gomës tuaj ekzistuese ashtu siç e cekë dhe më lartë. Atje, do të shihni një kod që duket diçka si kjo: P195 / 60R16. Çfarë do të thotë kjo?

Në shembullin tonë, P është përshkrimi i shërbimit. Kjo ju tregon se për çfarë automjeti janë këto goma. P është për automjetet e pasagjerëve, LT është për kamionë të lehtë, ST është për rimorkiot, dhe T është për goma të përkohshme.

195 - është gjerësia e gomave, e matur në milimetra. Pra, një gomë LT210 është një gomë me kamion të lehtë që ka 210 milimetra në gjerësi.

60 - është raporti i lartësisë në gjerësi. Numrat më të lartë janë për gomat më të mëdha, të cilat do të bëjnë më mirë në kushte të këqija. Numrat më të ulët janë për goma më të vogla, të cilat ju japin drejtimin, trajtimin dhe kilometrazhin më të mirë.

R - qëndron për "radiale". Mos u shqetësoni shumë. Këto ditë, të gjitha gomat janë goma radiale, kështu që të gjitha e kanë një R.

16 - është diametri i buzës, i matur në inç. Kjo ju tregon se çfarë madhësie të gomës do të përshtatet.

Kjo ishte një përmbledhje e shkurtër rreth gomave dhe se çfarë duhet të dini për to para se të vendosni që t’i ndërroni.

Vizitoni MerrJep.com për të gjetur goma në shitje, goma të përdorura, goma të reja si dhe fellne për vetura të markave dhe modeleve të ndryshme!

Në fillim

Uebfaqja jonë përdor Cookies për të përmirësuar eksperiencën tuaj në shfletimin e faqes. Duke klikuar "Unë pajtohem" ose duke vazhduar me përdorimin e uebfaqes, ju pajtoheni me përdorimin e Cookies. Nëse ju nuk pajtoheni, ju mund t'i ndryshoni parametrat e kërkimit në shfletuesin tuaj.

Më shumë informacione