Këshilla për vozitje në shi
Këshilla për vozitje në mot me shi 

Vozitja në shi mund të jetë po aq e pabesë sa ngasja në dëborë, në mos më shumë. Rruga mund të jetë e lëmuar dhe e lagësht, duke e bërë më të vështirë për drejtuesit e mjeteve që të shohin se çfarë është përpara dhe të reagojnë ndaj kushteve të rrezikshme mjaft shpejt. Shiu gjithashtu mund të shkaktojë tërheqje të dobët, gjë që mund ta bëjë të vështirë frenimin ose manovrimin e automjetit.
Mënyra më e mirë për të qëndruar të sigurt kur vozitni në shi është të jeni sa më të përgatitur. Kjo do të thotë të kontrolloni makinën tuaj rregullisht dhe gjithmonë të siguroheni që nuk po vozitni shumë shpejt. Përveç kësaj ju gjithashtu duhet të dini se si të reagoni nëse ndodh një përplasje. 
Duke ndjekur këshillat në këtë blog, ju mund të mbroheni më tej në rrugë, duke siguruar një udhëtim të sigurt dhe të rehatshëm.

     1. Përdorni fshesat e xhamit

Hapi i parë për të vozitur në mënyrë të sigurtë në shi është të ndizni fshesat e xhamit. Fshesat duhet të përdoren në mënyrë të ngadaltë dhe të qëllimshme, duke funksionuar përpara dhe mbrapa përgjatë xhamit të përparmë për të siguruar mbulim.
Makinat moderne kanë lëng larës që ndihmon në eliminimin e vijave të shiut. Kjo mund të jetë mjaft e dobishme, pasi do të ndihmojë shoferin të shohë rrugën më qartë në kushte të këqija drejtimi.

Disa automjete kanë një cilësim të vonesës së fshirësit, i cili mund të përdoret për të minimizuar sasinë e kohës së shpenzuar me fshirëset e ndezura nëse zbuloni se fshesat nuk e heqin ujin mirë dhe bëjnë më shumë rrëmujë në xhame sesa heqin. Ky cilësim është gjithashtu i dobishëm nëse keni probleme me dukshmërinë për shkak të shiut të dendur.

     2. Mbani dritat ndezur

Ndriçimi shtesë është i nevojshëm për të parë siç duhet rrugën kur është e lagësht. Kjo është veçanërisht e nevojshme për shoferët e moshuar, shikimi i të cilëve mund të mos jetë aq i fortë sa dikur. Duke ndezur dritat, dukshmëria në rrugë rritet shumë, gjë e cila mund të konsiderohet një ndihmë e madhe kur vozisni.
Me përdorimin e dritave shikueshmëria e rrugës rritet edhe gjatë natës, kështu që drejtuesit e mjeteve mund të jenë më të vetëdijshëm për veturat e tjera dhe këmbësorët që mund të jenë të pranishëm në rrugë, gjë që është jashtëzakonisht e dobishme kur vozitni në qytet.

     3. Ulni shpejtësinë

Si hapi më i rëndësishëm se si të vozitni në mënyrë të sigurt në kushte të lagështa, është e rëndësishme të ngadalësoni shpejtësinë. Automjeti duhet të menaxhohet me kujdes ekstrem. Vozitja me shpejtësinë e duhur është këshilla më e rëndësishme për vozitje në shi. Kur bie shi, drejtuesit e mjeteve duhet të mbajnë shpejtësinë në ose nën kufirin e vendosur të shpejtësisë.
Për të qenë edhe më të sigurt në kohën e reagimit, rekomandohet që të lini së paku 5 sekonda distancë mes jush dhe makinës që keni para në rast frenimi. Kjo metodë ju jep siguri dhe kohë të mjaftueshme për të ndalur veturën në raste emergjente.

     4. Qëndroni të fokusuar në rrugë

Ndoshta shqetësimi i vetëm më i rëndësishëm që një shofer duhet të ketë parasysh është efekti që do të ketë shiu në dukshmëri. Shumë ekspertë të drejtimit do të rekomandojnë që drejtuesit të nisin fillimisht duke u përpjekur të vlerësojnë sa lagështi është në rrugë. Kjo mund të jetë e vështirë, pasi shiu jo vetëm që do të kufizojë dukshmërinë tuaj, por gjithashtu do të ndikojë ndjeshëm në aftësinë tuaj për të gjykuar se sa shpejt po udhëtoni.
Asnjëherë mos dërgoni mesazhe me telefonin tuaj gjatë vozitjes. Në një moment pavëmendjeje ose shpërqendrimi, makina juaj mund të përshkojë gjatësinë e një fushe futbolli. Mbajeni radion në një volum të ulët për të eliminuar mundësinë e dëgjimit të një urgjence dhe goditjes së gazit kur shoferi para jush bën një ndalesë të papritur.

     5. Qëndroni në korsinë tuaj dhe tejkaloni kur jeni të sigurt

Është e lehtë të shpërqendroheni, veçanërisht nëse keni fëmijë në makinë. Është e rëndësishme që të qëndroni në korsinë tuaj. Pra, nëse jeni duke udhëtuar në rrugë lokale, përshtatni shpejtësinë me rrugën. Ndërsa nëse jeni duke udhëtuar në autostradë dhe nuk po kaloni kufirin e shpejtësisë, duhet të qëndroni gjithsesi në të djathtë.
Nëse mendoni të bëni një tejkalim, sigurohuni që të keni kushtet e nevojshme për ta realizuar atë. Përdorni dritat tuaja në mënyrë që vetura përpara jush të mund të shohë se çfarë po vjen dhe kaloni vetëm kur të ketë hapësirë ​​të mjaftueshme për ta bërë këtë. Në autostradë, ju duhet të jeni të sigurt që nuk ka trafik që vjen nga afër, para se të bëni tejkalimin.

     6. Kontrolloni gomat

Pavarësisht nëse vetura juaj ka goma të reja apo goma të përdorura, është e rëndësishme që para çdo udhëtimi t’i kontrolloni ato dhe të shihni nëse janë në gjendje të mirë për të filluar udhëtimin, e sidomos në ditët me shi kur rruga bëhet e rrëshqitëshme.
Duhet të keni parasysh se gomat me presion të ulët kanë mure më të holla dhe për këtë arsye shpohen më lehtë. Kjo është arsyeja kryesore që duhet të kontrolloni presionin e ajrit në gomat tuaja çdo vit dhe para udhëtimeve të gjata rrugore.

     7. Kujdes nga gropat e mbushura me ujë në rrugë

Gropat  e ujit mund të jenë të rrezikshme, veçanërisht kur ato përmbajnë mbeturina, të tilla si gjethe dhe plastikë. Nëse gjatë vozitjes hasni në një pellg të madh, ngadalësoni shpejtësinë dhe vozitni sa më afër anës së djathtë të rrugës.
Duke pasur parasysh problemet që rënja në pellg të madh uji i shkakton veturave tek pjesa e gomave dhe armortizerëve, kushdo që drejton makinën duhet të paktën të ketë një ide mbi praktikat më të mira për drejtimin e automjetit në kushte të lagështa, pasi njohja e këtyre masave paraprake mund të ndihmojë për t'u siguruar që ju dhe pasagjerët tuaj të mbërrini të sigurt në destinacionin tuaj.
Në fillim

Web-faqja jonë përdor Cookies për të përmirësuar eksperiencën tuaj në shfletimin e faqes. Duke klikuar "Unë pajtohem" ose duke vazhduar me përdorimin e web-faqes, ju pajtoheni me përdorimin e Cookies. Nëse ju nuk pajtoheni, ju mund t'i ndryshoni parametrat e kërkimit në shfletuesin tuaj.

Më shumë informacione